Apr 29 2012

#85 Resumé

Denna period har vi ägnat åt grindar inkl grindstolpar. För endast grindstolpar finns det gott om. Det är nog som någon antog, det är för jobbigt att stiga ur bilen, cykeln för att öppna grinden.
Så var det här hemma. När vi flyttade in i vårt radhus hade vi staket och grind ut mot gränden. Min dotter, då 9-10 år, tröttnade på grinden och tog resolut skruvmejsel och gick ut och skruvade loss grinden. Staketet försvann några år senare, genomruttet. Nu har jag en buske, ett skärmtry Lonicera involucrata ‘Lycksele’ istället och ingen grind. Så här ser bären ut på hösten, årets blomning är faktiskt lite sen så jag kan inte visa färska foton på dem.

Nu handlade det om grindar. Det var inte så många deltagare denna vecka heller, men desto fler foton.


Allra värst var naturligtvis Mona, hela 50 st olika grindar fick vi se. Helt otroligt, har du inventerat varenda grind i Göteborg ? Vilket fantastiskt arbete du gjort.
Det har under tidens gång funnits de som ondgjort sig över att visa verkat tävla om att visa upp flest foton. Förstår inte det, jag tycker att det har ett byggnads- och kulturhistoriskt värde i att dokumentera och visa mångfalden.
Anni lyckades hejda sig och visade bara 19 foton denna gång, men bland dem fanns många pampiga slottsgrindar och andra finurliga grindar. Titta in så får du se.
Leena visar både pampiga och enkla, små och stora grindar och grindar med budskap. Det är alltid så kul att se Leenas foton, för ofta får vi se foton från andra länder.
Christina visar många olika grindar i Malmö och har dessutom angivet från vilken tidsperiod de härstammar. Bra jobbat.
Anki visar många grindar från trakten, men allra roligaste är de personliga grindarna på Lilla Fröstorp.
Emma visar två mycket ovanliga grindar, en där grindstolparna ser mycket märkliga ut och den andra helt i rostfritt stål. Ser lite malplacerad ut, för bakom finns det valiga småhus.

Tusen tack alla !

Sen måste jag nämna följande:

Efter förra temat, Nybyggt bostadsområde fick jag ett mail från signaturen Österomberget, som kommenterade att det visst är bestämt i detaljplanerna hur stora hus som får byggas på tomterna. Om jag hade velat få fram detaljplanerna för mitt område hade jag fått betala för det, så jag avstod. Istället hittade jag detaljplanerna för ett område som snart skall börja byggas. Jag kommer att skriva ett inlägg om detta med detaljplaner framöver. Det var riktigt intressant att läsa hur man tänkt och nu får jag chans att se om det blir så.

ABC Award som jag delade ut för ett tag sedan gick bl a till Byggnadsvård Gävleborg. Deras blogg är så intressant att läsa och jag har fått inspiration av dem att förändra Veckans hus lite. De tackade för utmärkelsen med att skriva sin ABC-lista så här:

”Länsmuseet Gävleborgs byggnadsantikvarier tackar så mycket för den fina utmärkelsen. Vi följer intresserat med på Veckans hus även om vi inte varje utmaningsperiod har möjlighet att skicka in något bidrag från vår del av landet. Som ett litet tack för utmärkelsen väljer vi att svara på ABC-utmaningen i form av följande:

Länsmuseet Gävleborgs byggnadsantikvarier är:

Arkivsökande
Byggnadsintresserade
Civiliserade
Dialoginriktade
Entusiastiska
Fotograferande
Gävleborgslokaliserade
Huskunniga
Intresserade
Järnrikesmarknadsförande
Kyrkogårdsinventerande
Landbaserade
Miljömedvetna
Nyfikna
Omvärldsbevakande
Paraplyförsedda
Q-märkningsförklarande
Remissbesvarande
Skyltproducerande
Trädgårdsdokumenterande
Underhållsprogramframtagande
Vårdinriktade
Webbaktiva
X-länsberesta
Yttrandeskrivande
Zinkplåtsrekommenderande
Årtalspålästa
Ärliga
Önskedrömmare!

Vänliga hälsningar
/Byggnadsantikvarierna vid Länsmuseet Gävleborg

 


Apr 15 2012

#84 Resumé

Min lilla serie om två nybyggda bostadsområden i Norrköping får nu vara slut. Under ett år har jag följt ett nytt område i Rambodal och bygget av äldreboendet i Kneippen Syd.

Vad gäller Rambodal blir jag beklämd, ännu ett område där köparna fritt fått bestämma vilka hus man ville bygga på de små tomterna. Området är fyllt av alltför stora hus, man skymmer ljus och sikt för varandra. De fina husen kommer inte alls till sin rätt då man inte kan se dem på håll.
Det borde regleras bättre hur mycket av en tomt som får utgöra huset. Fast egentligen är det tomterna som är för små. Eller så borde de som beviljar byggnadsloven ta lite ansvar för helheten i det kommande bostadsområdet. Kanske lite svårt om byggperioden blir så lång som den verkar vara i Rambodal. Men man kunde ju försöka …

Då föredrar jag ett bostadsområde där en byggare tagit ansvar för vilka hustyper som får byggas och där man tänkt på helheten redan på ritbordet.
Kneippen Syd verkar bli ett trivsammare område. Man har presenterat vilka hustyper som skall byggas inom området, man har planerat lekytor, parker och andra grönområden. Projektet är i sin linda, äldreboendet är klart, nu pågår bygget av de första stadsvillorna. De villorna kommer att innehålla 4 lägenheter. Det kommer att ta flera år ännu innan detta område är klart.

På äldreboendet har alla lägenheter egen balkong och innergården verkar vara planerad och byggd för att stimulera de boende. Det skall bli spännande att kika in här senare i år.

Vilka andra hade något att visa upp:

Det här var ju ett krävande tema och hade man inte varit med under hela året eller bor så till att inget byggs i närheten då var det inte lätt att delta. Men det gör inget – Juanna och Anki, nästa tema passar säkert er.

Mrs Universum deltar med ett bostadsområde, som liknar mitt Rambodal. Vi delar samma åsikt om att det är för tätt och valen av hustyper är hänsynslöst mot grannarna. De som beviljar bygglov borde nog skapa sig en bättre bild av hela området, hur det är tänkt och hur resultatet blir vid olika hustyper.
Christina visar tredje delen av nya stadsdelen Hyllie utanför Malmö. Ett fascinerande, futuristiskt område. Lite skrämmande i sin moderna utformning, känns lite ogästvänligt med allt glas och betong.  Men så spännande att se på, vilka former, vilken färgsättning. Du måste göra en uppföljning Christina, låt oss säga nästa sommar. Då har det hunnit bli lite grönt i omgivningen, mycket torde vara färdigbyggt då.
Jenny tar oss med till flerfamiljshuset intill tunnelbanestationen i Fruängen i Stockholms utkant. Huset är nu färdigbyggt och närområdet är klart. Lite märkligt att man byggt huset på en bilverkstad som fanns där förut – är det bra miljö ?
Emma visar hur långt bygget i kvarteret Elektronen i Sollentuna hunnit. Hittar på totalentreprenörens sida att den uppskattade byggkostnaden är 240.000.000  SEK, undrar just vad lägenheterna kostar här. Letar på hemnet.se men hittar inget…

Och så lyckades jag tappa bort Mona i resumén. Jag som satt så länge och tittade på mäklarens sidor där lägenheterna beskrevs i ord och bild. Eller så försvann du pga att jag hade två adminsidor uppe samtidigt. Lägenheterna verkar fina och dyra. Vindsvåningarna på 3-4 rok kostar över 3 miljoner, visserligen är månadskostnaden strax över 3000:- bara, men i alla fall. Området verkar vara välplanerat, men jag tycker husen är lite väl enkla på utsidan, inga detaljer som stucker ut eller förskönar. Till all tur har man sparat en del stora träd utanför så det blir nog fint där när allt är klart.

Tack alla - det har  varit intressant att följa de olika områdena under det här året.


Apr 1 2012

#83 Resumé

Trappräcken, liksom dörrtrycken/-handtag är sådant som bara finns och som man inte lägger märke till. Därför var det kul att flera av er upptäckte denna byggnadsdetalj och visade oss andra många olika varianter.

Som bild här i resumén hade jag tänkt fota ett trappräcke nära mitt bostadsområde, men det blev aldrig av medan det var rena vårvärmen ute. Idag är det mer eller mindre snöstorm ute och jag tänker inte gå ut i onödan. Istället får det bli ett enkelt trappräcke intill gamla kanalen i Trollhättan och från trappan upp till läktarna i Hörsalen i Norrköping.

Vilka har sprungit i trappor denna period:

Milla, kul att se dig igen. Milla visar två renoverade trappräcken hemmavid. Det ena med en ljusslang som lyser upp hela trappan och det andra i form av ett tjockt rep. Jag gillar båda varianterna.
Elisabeth visar oss många olika trappräcken runt om i Norrköping och i G:a Linköping. En blandning av gammalt och nytt. Trappräcket på Visualiseringscenter C ger associationer till en filmremsa, inte helt fel. I huset finns en dom där man kan se film i 3D.
Mona är glad att hon för en gångs skull lämnar sitt bidrag i god tid. som vanligt får vi se massor av fina foton från Göteborgs otaliga trappräcken. Många smidesräcken, krusidulliga och enkla, men också i sten. En njutning att titta igenom alla foton.
Leena visar trappor från tre olika miljöer; bastanta träräcken i Finland, hisnande räcken i Italien och bastanta räcker i Frankrike. Bergstrappan med ledstång av rep skulle jag inte vilja ta mig upp eller ner i.
Christina har bl a hittat ett trappräcke från 1950-talet, där man använt ett gammalt kärrhjul.
Juanna hade fotat ett trappräcke i farten, ett räcke där någon hängt upp ett klädesplagg.
Anki tar oss på en rundtur i Oskarshamn, Kisa , Finspång och Aneby. Så många olika trappräcken, enkla, finurliga och vackra. Speciellt det på Finspångs kulturhus faller mig på läppen, enkelt men annorlunda.
Anni återvänder igen till Den gamle by i Århus, vilken skattkista den är.  Denna gång får vi se den fantastiska trappan i Møntmestergården, vars målade stolpar i barackstil är mycket speciella.
Till sist säger jag välkommen in till Erika, som visar vad man kan hitta i ett gammalt hus. Ett vackert trappräcke dolt bakom masonitskivor och ett förklarande brev från 1973. Jättekul att få ta del av ert fynd.

Tusen tack allihop !


Mar 18 2012

#82 Resumé

Först av allt – bloggträffen på kakelugnsmakeriet gav mig energi att jobba vidare med Veckans hus. Tack tjejer – stor kram.

Lästips
Det jag gjort under veckan är att leta upp alla böcker jag hade i mina hyllor. Hittade 13 böcker inom temat om Norrköping, Östergötland och arkitektur i allmänhet – alla är nu listade under Lästips uppe i menyn.

Alla teman
Jag har också gjort en lista på alla teman vi haft, med länk till själva temat men också till resumén – den hittar du under Teman. Det var jättekul att se vilka teman vi haft och de gav självklart  idéer till nya. Här kan man alltid se en länk till pågående tema.

Specialinlägg
Slutligen har jag listat alla inlägg som inte direkt har med själva utmaningen att göra. Den uppdelningen gör att jag framöver kan skriva lite längre inlägg utan att ta fokus från periodens utmaning – se dem under Special.

Periodens utmaning – Bastu

Mona blev först denna gång och visade Sauna Line, en flytande bastu i Göteborg som kan hyras för möhippor och svensexor. Men bada bastu iförd stora tjocka badlakan – en ymmärrä.
Leena med sitt finländska ursprung bekräftar flera detaljer som jag skrev om. Hur familjen bodde i bastukammaren medan familjens hus byggdes till exempel.
Anni gillar inte att bada bastu, men gör ändå ett intressant inlägg om den kommunala bastun i Vamlingbo på Gotland.
Elisabeth berättar om hur man varje vecka gick till badhuset inom pappersbrukets område i Skärblacka. Hennes erfarenheter stämmer väl med mina från bastun inom pappersbruket i Tolkis, den sista ort jag bodde på innan jag flyttade från Finland.
Mona kom in med ett bidrag till – denna gång från Kallbadhuset i Göteborg och en mysig strandbastu från Dalsland.
Anki berättade också om hur det var att bada bastu när hon gick i skolan. Men tyill slut fick vi se bastun i hennes hus, fräsch och användbar. Ge bastun en chans till Anki !

Det blev ett nostalgiskt bastubesök, då få av oss badar bastu numera. Den som har en elektrisk ugn använder den inte kanske  för att elen blivit så dyr och de med vedeldade ugnar ger sig inte tid. Synd !


Mar 4 2012

#81 Resumé

Den här gången verkar vi alla vara rörande överens – loftgångshus från 1960-70 talen är inte vackra och inte värda att fotografera. Men däremot finns det många vackra äldre hus som är helt otroliga att studera.

Men som alltid finns det undantag – juannasdotter visar ett nybyggt loftgångshus i Högdalen. Här har man satsat på rejäla färgklickar – riktigt roligt att se på.

Leena visar en loftbod uppe på Taberg. En intressant loftbod för att man visar hur man brädfodrat tre av de fyra väggarna. Sådan brädfodringar hittar man ofta och tänker inte på att huset troligtvis är byggt av liggande timmer. Det som avslöjar det är de täckta knutarna.

Christina hittade ett ganska stort komplex med loftgångshus från 1970-talet – bra exempel på den hustypen.

Anni tog oss med till Den gamle by i Århus, Danmark. Så fascinerande att titta på de gamla husen. Korsvirkeshus med underbara detaljer. Dessutom fick Anni med en fin kakelugn och en gjutjärnskamin  apropå förra periodens tema.

Malin visar ett praktexemplar på loftgångshus/-bod från Körtingsberg i Viby socken, Närke. Jag gissar att det var en loftbod från början på 1600-talet, men nu är det ombyggt till någon sorts bostad. Otroligt vackert är det i alla fall.

Anki har gjort två inlägg. Det första innehöll bl a bilder från Fagernes i Norge – ett hus i klassen över det Malin hittat. Så krusidulligt och vackert att se på. Men jag hade inte velat måla om ett sådant hus, tänk bara på att skrapa lös färg…
I samma inlägg får vi också se ett annat av 70-tals loftgångshusen i Norrköping. Ett hus där de målat innerväggarna på balkongerna i en hiskeligt ful grön färg. Alla andra hus runt om är äldre och 1000 ggr njutbarare att se på. Dessutom fick vi se loftbodarna vid Vånga hembygdsgård.
I det andra inlägget får vi se loftbodarna vid Klippestorpgården i Finspång. Här finns även en servering, missa inte den när ni åker förbi.

Och medan jag lagade mat kom Monas inlägg in. Hon visar en variant på loftgång, svalgång, som man byggt för att sammanbinda olika huskroppar. Om man läser i wikipedia så är en svalgång en mer eller mindre vägglös gång utanpå en huskropp, till exempel framför övre botten i en loftbod. Taket kan vara en del av själva byggnadens takfall, ett förtak eller bjälklaget till en överliggande våning eller svalgång och stöds vanligtvis på pelare, med räcke eller bröstvärn emelllan. Men, när man slår upp loftgång så får man veta att det är synonymt med svalgång. Då har jag lärt mig det …

Tusen tack för alla bidrag.


Feb 19 2012

#80 Resumé

Den här omgången blev nog en av de mest intressanta hittills på många sätt. Den lärde mig hur lite jag egentligen visste om kakelugnar. Och hur få jag egentligen kommit i kontakt med.
Jag har fått frossa i de mest fantastiska kakelugnar – tack vare er !

Dessutom fick jag en award från Anni för att Veckans hus är nätets bästa och mest krävande utmaning. En utmaning som ger många träffar för alla husintresserade som googlar. Den awarden finns i högerkanten.
Jag är så otroligt glad över att ni hänger med vecka efter vecka och letar efter det jag vill se. Jag blir så glad och lycklig över vartenda bidrag – så jag vill ge er alla denna award.
Stor kram till er alla !

Nu till kakelugnarna:

Den här gången var Mona först ut – med foton på en skorstensruin i natursten nånstans i Dalsland. Dessa skorstenar vittrar aldrig sönder, som vanliga murade med tegelsten. Gård och Torp har en artikel om just denna – intressant.
Anki tog oss hem till Ugglebo där vi fick se en braskamin i täljsten (antar jag) och därefter till Granmyra och den gamla stilrena kakelugnen. Undrar just varför de ofta finns en nisch på framsidan ?
Anni berättade om sina kakelugnar där hemma – bikakemönstrad i grönt. Så vacker att jag bara smälter. Sen har hon dessutom en kamin med glimmerluckor – där väcktes ett barndomsminne hos mig. Dels hade vi det i någon av eldstäderna, men pappa hade också en låda med olika mineral, bla just glimmer. Fascinerande mineral.
Leena visar oss flera fina kakelugnar/öppna spisar. Först en öppen spis i Alsace och sedan en renässanskakelugn i gult kakel med bibliska motiv, dessutom stående på ben. Dessutom fick vi se Leenas egna kakelugn med spisinsats. Stilren och vacker.
Christina visar oss öppna spisar på andra våningen i Kockska huset i sitt ena bidrag. Spisarnas utformning väckte flera frågor hos både mig och Anni – kul med sånt. sin vana trogen har Christina två bidrag – det andra visar kakelugnar i en festsal på Rådhuset i Malmö. Vilken miljö, så vackert. Extra tack till dig !
Länsmuseet i Gävleborg - vad jag är glad över att ni deltar.  Här visar de upp kakelugnsfoton från ett riktigt praktverk om kakelugnarnas historia i Gästrikland och Hälsingland med titeln ”Värmande och vackert. Eldstäder och tillverkare i Gästrikland
och Hälsingland
”. Vilken bok och vilka eldstäder ! Och vilka miljöer – så vackert.
Hasse A i Norge visar en ‘rundovn’ i gjutjärn från en fabrik som brann upp redan 1928. En riktig kvalitetskamin som än idag värmer gott.
Jenny har förmånen att arbeta i lokaler med mycket vackra kakelugnar – jag blir avundsjuk… Först en otroligt vackert kakelugn i nyrenässans med glaserade majolikakakel. I sitt eget arbetsrum har hon en krusidullig sak med infälld spegel i fronten. Jag förstår att du inte kan slita blicken från den. I huset finns ytterligare en kakelugn med annorlunda dekor och färger samt infälld spegel . I ett annat rum finns en mörkblå gravyrugn. Färgen skvallrar att detta var ursprungligen ett herrum. Vita kakelugnar fanns i sovrum.
Elisabeth har fotat en gammal öppen spisel med inbyggd bakugn. Det fotot får mig att minnas att vi i mitt barndomshem hade en stor bakugn med ett stort utrymme ovanför som kanske användes för att torka arbetskläder och skor. Minns att katterna gillade att ligga där uppe.

Kommentar från Kvasthilda, som berättar att hon fotat många fina kakelugnar, men att alla papperskopior ligger nerpackade någonstans. Så kan det vara, jag har säkert sådana också i mina album och i lådan med fastrarnas alla foton.

Ett stort, stort tack till er alla - jag har verkligen fått mitt lystmäte denna period.


Feb 5 2012

#79 Resumé

Den här omgången har jag glömt att göra en Veckans special – kanske lika bra det. Jag hade lite annat för mig under förra veckoslutet, bestämde hastigt och lustigt att gästrummet skulle tapetseras om. Då började jag surfa runt för att skaffa inspiration och kunskap, därefter fanns inget annat i tankarna. Denna helg spacklar jag och målar tak, nästa veckoslut tapetserar vi. Arbetet avslutat för idag, att det skall vara så mycket arbete innan man får ta itu med det roliga tapetserandet.

Vilka fasadtexter har ni hittat – det har blivit en hel intressanta bidrag.
Flera bidrag gav mig flera timmars googlande och läsning. Vilka fantastiska entreprenörer det funnits.
Judotter visade ett foto på Södra Latin, en skola på söder i Stockholm. En skola som i år kan fira 357 år – läs mer hos Juanna.
Elisabeth fotade Repslageriet i Gamla Linköping, du ser lokalen i sin helhet här intill. Dessutom fick vi se slussvaktarbostaden i Husbyfjöl, nutida Borensberg.
Ilhertz hittade till Veckans hus via Fototrissen och presenterade historik om Kumla på ett mycket bra sätt. Vi fick bl a se Kumla skofabrik och flera andra hus i Kumla, där man tagit vara på de ursprungliga texterna. Kul att du tittade in – välkommen snart igen.
Hasse A i Norge visade fina exempel på fasadtexter, bl a från Tyskland, Portugal och Norge. Speciellt fastnade jag för Motorsporthotellet i Nürnberg.
Jenny gav mig en nostalgikick med sina foton på AB Mack på Tegelbruksvägen 20 i Midsommarkransen. Jag bodde i min första andrahandslägenhet på Tegelbruksvägen 8 på samma gata. I samma trappuppgång bodde Bernt Staaf och jag fick möjlighet att höra honom spela Familjelycka innan den blev en hit. Och senare lade hon till fler bilder i bidraget, bl a från Malmö. Du Christina, kan du härleda det huset och svara på om det finns kvar.
Emma visar och berättar om huset där Amanda Christensen AB hade sin verksamhet i slutet på 1800-talet. Extra kul med historien kring husets ägare.
Anni - sin vana trogen fick vi vara med på en spännande rundtur genom Europa; England, Frankrike, Tyskland, Italien, innan vi kom till Stockholm och slutade i Visby. Bland dina bilder fanns det vissa detaljer som återkommer framöver – nån gång. Förresten, hoppas du hittar den instängda gränden.
Christinas första bidrag innehöll både nu rivna byggnader och nutida miljöer. ‘Kakao-kartongen på fd Mazettis chokladfabrik, nu Kulturhus är full av nostalgi. Det andra bidraget från Christina innehåller vackra reliefer på äldre hus i Malmö – spännande historia bakom de husen.
Leena tillhör också de som tar oss ut i världen till spännande miljöer. Denna gång till Istanbul, Rom, Viborg, Nära Grossglockner, Granjska Gora och Riomaggiore. För mig var det ett återseende av St Peterskyrkan och  kyrkan i Viborg.
Malin visade ett ståtligt hus i Örebro, byggt av grosshandlare mm G O V Lindgren. Den mannen har betytt mycket i Örebro, men även för hela Sverige under sin tid som riksdagsman. Här kan man läsa lite om huset, men mest om honom. Börja läsa på sidan 12.
Anki tar oss till ett par hus i Norrköping, bl a en av våra nu fd saluhallar. Trozelli sjukhuset, ett tuberkulossjukhus en gångf i tiden, nu äldreboende var ett annat hus vi fick se. Roligast var att läsa om ungkarlshotellet Svanen ute på Djurön utanför stan. Livet på 1940-talet var ganska annorlunda mot idag.
Till slut kommer Mona med många spännande hus. Ett hus du bara måste titta på är Pellerins margarinfabrik – vilken rolig placering av trappan till höger. Vilka namn man hade förr – bad och tvättanstalten – låter tufft. Fanns det skurmadammer där som skrubbade badgästerna. Har upplevt det en gång och hur pinsamt var inte det ? Dina foton skapar många tankar – tack för ett intressant bidrag.

Tack alla för en intressant omgång. Jag fick läsa om många intressanta hus både hos er och sedan när jag googlade vidare på husägarna.

.


Jan 22 2012

#78 Resumé

Vi inleder Veckans hus tredje år lite tveksamt – kanske dags att fundera på refrängen, som pappa alltid sa…

Mötesplats var periodens tema och det var roligt att se vad som kom.
Judotter tog oss med till Stockholms äldsta bevarade krog – Gyllene Freden. Där har jag själv stått utanför och känt historiens vingslag.
Christina visar hur St Pauli kyrka i Malmö ligger mitt på Kungsgatan där den korsar St Pauli kyrkogata. Kyrkan är en sk centralkyrka, inte rundkyrka som Christina skriver. Läs mer om kyrkan på Wikipedia.
Kvasthilda tar oss med till Folkets Hus i Kiruna – med flera fina detaljer. Dörren in till Nåjdens sal – den skulle jag verkligen vilja se i verkligheten. Där intill finns också ett träsnitt över ett av Kirunagrundaren Hjalmar Lundbohms offentliga möten.
Leena bjuder in oss till flera typiska irländska pubar. Verkar hur gemytligt som helst. Stämningen är hög, trubadurer spelar och alla trivs.
Elisabeth berättar om Hemgården – en populär plats här i Norrköping. Historiskt kom Hemgårdsrörelsen till Sverige under  slutet av 1800-talet för att lindra misär, som fanns i slumkvarteren och ge inflyttade ungdom hemlik miljö.  Hemgårdar startades i fattiga områden.
Anki, Norrköpingstjej hon också tar oss med på olika cafeer, men också till en spännande grillkåta i skogen nånstans utanför stan. Men också Tingshuset i Kopparberg – inte att förglömma.
Anni tar också upp detta med Folkets Hus, dels Medborharhuset Trappan i Vällingby och Spånga folkan, båda i Stockholms västra förorter.
Emma till slut tar oss med till Stockholms norra förorter, Sollentuna och visar foton från två köpcentrum där.

Fotot ovan föreställer Kycklings, en hembygdsgård i Lappträsk, men födelsekommun i Finland. Här hålls bl a marknader och midsommarfirandet varje år.

 


Jan 8 2012

#77 Resumé

Äntligen … Först av allt tack för alla hälsningar till jul- och nyår – de värmde. Bl a från Birgitta/FotoCHIP som befann sig i Budapest och Mona i Göteborg. Monas bidrag kommer ju alltid i sista minuten, har ännu inte synts till i skrivande stund.

Äntligen är alla helgdagar förbi och livet kan återgå till normala gängor. Jag hoppas att du haft det bra dessa veckor, så som du önskade och planerade.

Periodens tema  – Juldekorerat hus - gav oss alla en varierad inblick i hur vi pyntar inför helgerna. Det var spännande att titta in hos er alla och ta del av allt.

Den snabbaste av alla var Milla, jag fick återigen se hur Sundsvall ser ut så här års. Jag har en viss känsla för den stan. Hos Milla fick vi se Casino Cosmopol i sin glittrande skrud.
Christina tog oss till Malmö och i ett bildspel fick vi se många olika stilar på juldekorationer. Vackert och sparsmakat med flera detaljer som hörde julen till.
Elisabeth visade bl a vår stolthet Adventsljusstaken – skorstenarna på det som en gång var en panncentral i industriområdet. I år blåste Dagmar sönder det första ljuset innan det hann tändas, men någon dag senare var allt reparerat. Vi fick också se olika ljusdekorationer inne i stan.
Kvasthilda – kul att se dig igen – visade två olika typer av juldekorerade hus. Först en mindre gård utanför Falun, där man både dekorerat husen och även skapat olika figurer på  gårdstunet. Men det som var roligast att se var fönstren i stadsdelen Östanfors. Där har man en julkalender som består av 24 olika fönster i lika många hus. Husägarna bygger upp sitt tema i ett fönster mot gatan och fönstret avtäcks på den dag man fått sig tilldelad. Mycket hysch-hysch kan jag tänka mig och riktigt roligt att gå runt och kika in på de olika fönstren. En riktigt kul idé.
Emma tog sig en promenad på självaste julafton i Norrviken och hittade två riktiga motsatser vad gällde juldekorerade hus. Det första – som till vardags inte är något speciellt – var nu överdådigt upplyst och fantasifullt. Det andra – ett stramt funkishus – var helt nedsläckt och endast två marschaller och två lyktor med levande ljus lysta upp huset. Vackert och stämningsfullt.
Anki visade först två foton hemifrån – vilken effekt det blev när granen speglade sig i biltaket. Sen fick vi se ett par Norrköpingsbyggnader i dagsljus, samt våra kristallkronor i Grytsgränden, som passeras på Nyårspromenaden. Nu efter 13 år har Nyårspromenaden blivit känd och omtalad, flera arbetskamrater pratade om den och kunde tänka sig att gå den nästa år.
Anni kom med ett omfattande bildmaterial från Stockholm – en njutning att sitta och titta på i förstorat läge. Men så är det ju vår huvudstad, de får lov att glänsa lite extra. Jag hoppas de stressade stockholmarna har tid att stanna till någon sekund och njuta av allt vackert.
Malin visar oss ett hus hon passerade på väg till jobbet. Ett hus där tomtefar och en lillnisse välkomnade husets besökare på farstukvisten – eller skrämde iväg dem …

Tack allihop för 2011, snart inleder vi 2012 års Veckans hus …

 

 


Dec 18 2011

#76 Resumé

Periodens tema – Dörrhandtag/-trycken - var en repris från i februari, men då flera nya deltagare hittat hit sedan dess valde jag detta tema i alla fall.

Vi har ju alla så mycket omkring oss så här års, dessutom är det för mörkt för andra, större husdetaljer. Men ett dörrhandtag har vi alla närkontakt med dagligen.

Och många, underbart vackra handtag/trycken har vi fått se. Dubbeldörren här till höger sitter på Östasiatiska muséet i Stockholm.

Vad sägs om:

Anni visar en otrolig massa fina dörrhandtag, eller snarast dörrkläppar från Italien och Tyskland. Det ena vackrare än det andra. Det var krokodiler, gubbar med olika miner, någon kvinna och en massa fantasifulla former. Jättekul att studera.

Christina har återvänt till St Petri kyrka i Malmö – snart har vi sett alla detaljer på den kyrkan. Men även Skatteverkets dörrhandtag kom med på ett hörn.

Elisabeth har varit på besök hos sjukgymnasten och hittade där två fina dörrhandtag.

Mrs Universum visar två fina dörrhandtag hemma på gården, men också en otroligt vacker tryckplatta och draghandtag i förnicklat stål och teak. Så enkla i sin form, men ack så njutbara att se på. Hoppas du hittar en plats för dem.

Hans - en ny bekantskap här – välkommen in i gänget. Här får vi sen en artikel i hans husdagbok om renoveringen av den gamla skolan i Vansta Torp. Vilket enormt jobb. Men fint blir det.

Anki tog sig tid att bl a åka bort till Risinge kyrka och St Maria kyrka – en populär bröllopskyrka sommartid. Där finns många vackra detaljer både inomhus och utomhus. Vi fick även se andra dörrhandtag som Anki hittat på sina utflykter – titta in.

Christina gjorde en tur till på stan. Vi fick i detta bidrag se de tre länsstyrelsehusen, så olika varandra. De kulformade fasta handtagen – undrar hur de känns i handen. Dörrar till den här typen av hus brukar ju vara ganska tunga. Hmmm…

Jenny har spanat runt i Stockholm och hittat vackra jugendhandtag, strama funkishandtag och flera affärer som har firmanamnets initialer som dörrhandtag. Exklusivt värre. Jennys andra foto – en dörr in till ett biljettkontor med jugendhandtag gör mig alldeles salig. Nyfiken blir jag på sista fotot från Polen – vad 17 används stickan till, den som hänger nedanför handtaget.

Den här veckan hann jag inte med, har julstädat och pysslat hela dagen …

Lasseivomma har också dykt upp här på kvällskvisten. Han visar en dörr in till en pub som jag inte är helt säker på vilken det är. Jag tror jag vet, men är inte säker. Men maken till rejält handtag har jag inte sett, här kan man vara ganska rund under fötterna men ändå hitta något att greppa tag i.

Mona sätter punkt som vanligt. Eller kanske komma, för i kommentaren skriver hon att hon skall lägga in fler foton.  Och många olika handtag hann hon se på sin 2½ timmes promenad. Jag tittade speciellt på hur de olika handtagen var slitna – intressant. Hur många händer krävs det för att få denna patina ?
Uppdatering – 35 foton totalt blev det. Jag måste kommentera foto 32 – där visas ett handtag som inte är funktionellt. Därav den extra skylten ‘Drag’. Även fotot 34 visar ett handtag som kräver  bruksanvisning. Tack Mona för alla dessa fina handtag.

Tack allihop !

Jag uppskattar verkligen att ni tar er tid att leta upp det jag frågar efter. Jag blir glad och rörd. Stor kram.

Nu har ni tid på ända till den 8 januari att hitta Juldekorerade hus - fri tolkning.